Skip to main content

 

 

 

 

 

Behandelmodules

Een combinatie van behandelingen, afgestemd op wat er nodig is

Ieder behandelplan is opgebouwd uit verschillende behandelmodules, die zijn afgestemd op wat een cliënt op dat moment nodig heeft en aankan. We betrekken de naasten actief bij de behandeling en bewaken voortdurend de balans tussen belasting en belastbaarheid bij iedereen. 

Psychiatrische behandeling

Onder deze module valt de behandeling voor het hersenletsel en de psychiatrische en/of gedragsproblemen. Die kan onder andere bestaan uit psychotherapeutische gesprekken en/of medicatie.

Verpleging en verzorging
Onze verpleegkundigen en verzorgenden ondersteunen mensen bij het uitvoeren van alle dagelijkse activiteiten. Ze geven medicatie en werken met hen aan de behandeldoelen, maar bieden ook structuur, veiligheid en emotionele steun. Ze staan cliënten bij in hun verwerkingsproces en bij het zoeken naar een nieuwe emotionele en fysieke balans.

Sociaal psychiatrische behandeling en begeleiding
De sociaal psychiatrisch verpleegkundige (SPV) bezoekt cliënten en hun naaste(n) in hun eigen omgeving. Deze professional ondersteunt bij het verbeteren van het lichamelijk, psychisch en sociaal-maatschappelijk functioneren. De SPV biedt ook praktische hulp en werkt actief samen met ketenpartners die ook betrokken zijn bij de cliënt.

(Neuro)psychologische behandeling

De (neuro)psychologische behandeling is gericht op het verbeteren van de hersenfunctie en op de gevolgen van het hersenletsel op iemands persoonlijkheid en dagelijks functioneren. De mogelijkheden, beperkingen en problemen verschillen per cliënt, daarom is de invulling van deze behandeling bij iedereen anders. Zo kunnen we de cliënt en zijn naaste(n) psycho-educatie aanbieden, zodat zij (de gevolgen van) de neuropsychologische stoornissen beter gaan begrijpen. Maar ook cognitieve revalidatie, therapeutische oefeningen, cognitieve gedragstherapie, Acceptance and Commitment Therapy (ACT), Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR), of ondersteunende gesprekken zijn bijvoorbeeld mogelijk.

Verpleegkundig specialistische behandeling
Onze verpleegkundig specialist biedt integrale medische en verpleegkundige behandeling en zorg, zowel op psychiatrisch als lichamelijk vlak.

Ergotherapie

De ergotherapeut helpt cliënten bij het opnieuw of anders uitvoeren van alledaagse handelingen, zoals een jas dichtknopen, boodschappen doen, opstaan uit een stoel, of de telefoon gebruiken. Soms lukt het om vaardigheden opnieuw aan te leren, soms bedenken we een andere strategie of zetten we een hulpmiddel in.

Ergotherapie is bij uitstek een creatief vak: het is een kwestie van proberen, combineren en oefenen. Het bewaken van de balans tussen belasting en belastbaarheid krijgt hierbij veel aandacht. Ook naasten worden bij de ergotherapie betrokken.

Fysiotherapie

Onze fysiotherapeuten richten zich op het verbeteren van bewegingen, door te werken aan spierkracht, mobiliteit, pijnvermindering, conditie en evenwicht.

Logopedie

De logopedist werkt aan herstel op het gebied van communicatie, stemgebruik, spraak, taal, horen en slikken. Door hulpmiddelen aan te reiken en compensatiestrategieën aan te leren, leren cliënten zo goed mogelijk te functioneren en communiceren.

Daarnaast krijgen zij en hun naasten uitleg over de gevolgen van het hersenletsel voor de communicatie (bijvoorbeeld over afasie en cognitieve communicatiestoornissen) en hoe ze hiermee kunnen omgaan.

Diëtetiek

De diëtist helpt bij het verbeteren van het voedingspatroon en het beperken van ongewenste bijwerkingen van medicatie (bijvoorbeeld overgewicht, gebrek aan eetlust, of obstipatie).

Bewegingsagogiek

Doelgericht bewegen helpt om mobiliteit te behouden of verbeteren. Tijdens bewegingsagogiek zoeken we de fysieke, sociale en emotionele grenzen op, rekening houdend met het vertraagde vermogen en het verlies van motorische vaardigheden. Dit kan zowel individueel als in de groep gebeuren.

Maatschappelijk werk

De maatschappelijk werker helpt cliënten en hun naasten om te gaan met de gevolgen van het hersenletsel, zowel in emotioneel als praktisch opzicht. Deze professional denkt bijvoorbeeld mee over oplossingen voor huisvesting, financiële zorgen, werk of dagbesteding. De maatschappelijk werker weet welke regelingen er zijn, bemiddelt bij instanties en helpt met het aanvragen van voorzieningen.

E-mental Health

E-Mental Health (EMH)-modules worden voor een zeer selecte groep cliënten ingezet. Soms worden ze ook ter ondersteuning aan naasten aangeboden.

Ervaringsdeskundigheid

Iemand die zelf (of bij een naaste) te maken heeft gehad met hersenletsel, kan een grote steun zijn voor anderen. Onze ervaringsdeskundige is opgeleid om met de eigen ervaring anderen te helpen in hun herstel. De ervaringsdeskundige ondersteunt onder andere bij het organiseren van zelfhulp en het benutten van de eigen mogelijkheden.

Activiteitenbegeleiding

Dagbesteding brengt structuur in de behandeling; structuur brengt duidelijkheid en rust – iets waar mensen met hersenletsel veel baat bij hebben. Samen met de cliënt zoeken we naar een zinvolle invulling van de dag, die aansluit bij de persoonlijke interesses en doelen. We kunnen zowel praktische als sociale vaardigheden trainen, en werken zowel individueel als in de groep. In alle gevallen is het leerproces belangrijker dan het resultaat.

Groepstherapie

We bieden een aantal behandelingen in groepsvorm aan:

  • Communicatie, om de communicatieve en sociale vaardigheden te ontwikkelen;
  • Fitness, om sterker te worden en beter te bewegen;
  • Muziek, om ontspanning en afleiding te bieden;
  • De Ronnie Gardiner Methode (RGM), een vrolijke, gestructureerde training van de hersenen, waarbij ritme en muziek worden ingezet;
  • Spelcognitie, waarbij we met spelletjes de cognitieve functies trainen;
  • Wandelen, om de conditie, beweging en oriëntatie te verbeteren;
  • Zwemmen, voor functionele revalidatie in het water;
  • Oefeningen op de mat, bijvoorbeeld om vallen te voorkomen;
  • Yoga/stretchen voor ontspanning en lichaamsbeleving.
Huisartsenzorg

Cliënten die bij ons verblijven, kunnen gebruik maken van onze huisartszorg. Naast de reguliere rol coördineert onze huisarts de behandeling en revalidatie op lichamelijk gebied. De huisarts overlegt daarvoor onder andere met onze psychiater, revalidatiearts en neuroloog, maar ook met de specialisten van het ziekenhuis.

Trajectbegeleiding voor werk en opleiding

Voor mensen met hersenletsel en een psychiatrische aandoening is het vaak moeilijk om een opleiding te volgen of betaald werk te vinden/behouden. De trajectbegeleiders van GGZ Oost Brabant gaan uit van wat wél kan en zoeken mee naar (nieuwe) mogelijkheden. Ze zijn goed op de hoogte van de wet- en regelgeving en beschikken over een breed netwerk. Ook ondersteunen zij cliënten die vast dreigen te lopen in hun werk of terugkeren na langdurige uitval.

Ondersteuning van naasten

Begeleiding van naasten speelt een belangrijke rol in onze zorg. We besteden veel aandacht aan psycho-educatie, zodat naasten beter begrijpen wat het hersenletsel inhoudt en welke zorg er beschikbaar is (ook voor henzelf). Daarnaast organiseren we thema-avonden, bijvoorbeeld over het omgaan met moeilijk gedrag of anders leren communiceren. Het contact met lotgenoten zorgt voor herkenning, erkenning en steun.