Skip to main content

 

 

 

 

 

Hier staan
wij voor

De best mogelijke zorg voor de meest complexe doelgroep

Wij zetten ons in voor mensen die door hun hersenletsel een complexe combinatie van stoornissen hebben opgelopen; zowel in lichamelijk functioneren, als qua denkend vermogen, gevoelsleven en gedrag. Binnen deze nieuwe realiteit bouwen we samen aan een betekenisvol leven. We hebben een holistische kijk op herstel en ondersteunen mensen in alle facetten van hun herstelproces. We werken volgens de nieuwste, bewezen effectieve inzichten, maar stellen de wensen van cliënten altijd centraal in hun behandeling. Door onze expertise te delen en actief samen te werken met andere zorgverleners, bieden we mensen de best mogelijke kansen. 

Dit willen we bereiken

Impressie 45Hersenletsel veroorzaakt blijvende schade, maar toch is het goed mogelijk om van hersenletsel te herstellen. Herstel draait om het opnieuw vormgeven van je leven. Het beperkt zich niet tot je fysieke en mentale functioneren, maar gaat ook over het opnieuw opbouwen van je identiteit, het (anders) invullen van je rollen (bijvoorbeeld als ouder, partner of medewerker) en het versterken van je autonomie. Wij ondersteunen cliënten en hun naasten bij het vinden van een bevredigende invulling op al deze gebieden. We zoeken naar oplossingen die zoveel mogelijk aansluiten bij het leven vóór het hersenletsel.

TOPGGz

In 2024 hopen wij, net als het reeds erkende Depressie Expertisecentrum Jeugd van GGZ Oost Brabant, het keurmerk TOPGGz te behalen; dit keurmerk wordt toegekend aan organisaties die hoogspecialistische zorg combineren met wetenschappelijk onderzoek, innovatie en kennisdeling. Ook streven we ernaar om in 2026 een van de twee landelijke Doelgroep Expertise Centra voor mensen met NAH+ te zijn.

 

Hier staan wij voor

In onze aanpak staat een aantal principes centraal.

  • Complexe problematiek vereist maatwerk
    De specifieke schade na hersenletsel is in iedere situatie anders. Bij de cliënten die wij behandelen, is de combinatie van problemen zo beperkend, complex en/of zeldzaam, dat hoogspecialistische zorg nodig is. Herstelprocessen bij hersenletsel zijn bij uitstek dynamisch en onvoorspelbaar; een zorgplan op maat is dus essentieel. De ernst van de problematiek, de fase van behandeling en de behoefte van de cliënt bepalen welke combinatie van behandeling en begeleiding we inzetten. We bieden onze zorg aan in ons expertisecentrum, maar ook bij mensen thuis.
  • We werken interdisciplinair aan herstel
    Wij bieden geïntegreerde psychiatrische behandeling, hersenletselzorg en revalidatie in samenhang aan. Ons team bestaat uit experts op het gebied van diagnostiek, revalidatie, behandeling, paramedische zorg (fysiotherapie, logopedie, ergotherapie en diëtetiek), wonen, dagbesteding en ervaringsdeskundigheid. Zij overleggen voortdurend over hun gezamenlijke inzet. Dit integrale zorgaanbod én de interdisciplinaire manier waarop we samenwerken zijn uniek in de geestelijke gezondheidszorg.
  • We werken volgens de nieuwste, wetenschappelijk onderbouwde inzichten
    Impressie 39Iedere cliënt verdient het best mogelijke behandelresultaat. Daarom zijn al onze behandelingen gebaseerd op de principes van evidence-based medicine. Nieuwe, bewezen effectieve interventies nemen we zo snel mogelijk op in ons behandelaanbod. We volgen de wereldwijde wetenschappelijke publicaties van anderen op de voet en verrichten zelf ook wetenschappelijk onderzoek.
  • We hechten grote waarde aan de mening van cliënten
    Om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de wensen van cliënten, vragen we hen op structurele basis naar hun mening over de zorg die ze ontvangen. Zo meten we tijdens de behandeling een aantal keer hoe tevreden zij zijn; we zijn trots op de hoge scores die we halen voor cliënttevredenheid. Daarnaast organiseren we focusgroepen voor cliënten en naasten, waarin we hun feedback ophalen. Ook is er een ervaringsdeskundige aan ons centrum verbonden, die deelneemt aan overleg en onderzoek, maar ook meedenkt over verbetering van de zorg.
  • Naasten zijn belangrijke bondgenoten
    We betrekken familie en naasten intensief bij het herstelproces. Zij kennen hun naaste immers het best: ze weten en observeren dingen die wij misschien niet zien. Ook omgekeerd vullen we elkaar aan: soms zijn naasten bepaalde zaken gaandeweg normaal gaan vinden, die ons juist opvallen. Door samen op te trekken, kunnen we het herstelproces bevorderen en overbelasting voorkomen. 

  • Door kennis te delen, verbeteren we de zorg
    We vinden het belangrijk dat ook collega’s in de keten kunnen profiteren van de expertise die wij hebben opgebouwd. Daarom zijn we gemakkelijk bereikbaar voor consultatie, informeel advies, diagnostiek en second opinions bij individuele casuïstiek. Daarnaast delen we onze kennis op (internationale) congressen en symposia, in interviews met vakbladen en in (wetenschappelijke) publicaties. Ook geven we workshops en lezingen, bieden we teamcoaching aan en participeren we in onderwijstrajecten.