Skip to main content

 

 

 

 

 

Rehabilitatie op Eikenheuvel 1

Hoe kan het wél? Dat is ons uitgangspunt bij rehabilitatie

Op onze rehabilitatieafdeling Eikenheuvel 1 behandelen we mensen die hun revalidatietraject hebben afgerond, maar nog niet naar huis kunnen. Zij moeten zichzelf opnieuw uitvinden: samen zoeken we naar nieuwe manieren om het leven zinvol in te vullen, ondanks de blijvende beperkingen. Het uitgangpunt is altijd: wat kan wél? We streven naar zoveel mogelijk autonomie en zelfstandigheid, en betrekken de naasten hier intensief bij. Eikenheuvel 1 beschikt over elf kamers en twee appartementen.

Op Eikenheuvel 1 richten we ons vooral op het vinden van oplossingen voor wonen, werken, leren en dagbesteding. Het doel van rehabilitatie is om cliënten weer zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren, de blijvende beperkingen vormen daarbij het startpunt. Het vaste behandelteam bestaat uit verpleegkundigen en verzorgenden, een maatschappelijk werker, klinisch neuropsycholoog, gz-psycholoog, ergotherapeut en psychiater. Op verzoek kunnen ook andere paramedici worden ingezet, zoals een fysiotherapeut, oefentherapeut, logopedist of diëtist.

Locatie en voorzieningen

Eikenheuvel 1 ligt op het prachtige landgoed Huize Padua, omgeven door rust en groen. Elf cliënten hebben ieder een eigen kamer en delen de sanitaire voorzieningen. Daarnaast zijn er twee appartementen met een eigen badkamer en keukenblok. Er is een gezamenlijke keuken, een woonkamer en een extra gemeenschappelijke ruimte. Activiteiten en therapie worden elders op het terrein van Huize Padua aangeboden.

    Therapeutisch leefklimaat

    Eikenheuvel 1 heeft het karakter van een woning: op deze manier ontstaat een therapeutisch leefklimaat, waarin cliënten voortdurend kunnen oefenen met het uitvoeren van dagelijkse handelingen die horen bij het wonen. Van boterhammen smeren tot tandenpoetsen, van stofzuigen tot strijken – we verkennen voortdurend de mogelijkheden en stimuleren mensen om nieuwe taken te proberen. Soms lukt dat door een taak op een andere manier uit te voeren, soms biedt een hulpmiddel uitkomst.

    Doorstroming

    Een opname op Eikenheuvel 1 duurt gemiddeld 3-12 maanden. Daarna stromen cliënten door, bijvoorbeeld naar huis (indien nodig met ambulante ondersteuning) of een andere woonplek. Samen zoeken we naar een oplossing die het beste aansluit bij de wensen en mogelijkheden. Cliënten die teruggaan naar de zorgvoorziening waar ze voor hun opname verbleven, worden warm overgedragen. Onze transferverpleegkundige kan indien gewenst nog maximaal 3 maanden ondersteuning bieden. Meestal gaat het dan om cliënten met al langer bestaand hersenletsel.