Skip to main content

 

 

 

 

 

Onderzoeksteam

Wetenschappelijk onderzoek met een praktijkgerichte focus

Het Expertisecentrum Hersenletsel en Neuropsychiatrie wil een significante bijdrage leveren aan het (inter)nationale onderzoek naar de (behandeling van) gevolgen van hersenletsel. Daarom zijn innovatie en wetenschappelijk onderzoek een belangrijk deel van ons werk. Onze focus is altijd praktijkgericht: alle onderzoeken moeten vernieuwend, relevant en bij voorkeur direct toepasbaar zijn in de praktijk. Natuurlijk volgen we ook de onderzoeken van anderen op de voet en gebruiken we wetenschappelijke kennis om onze zorg en behandeling te verbeteren.

Impressies 24Innovatie

We vinden het belangrijk om voorop te lopen in vernieuwing en zetten graag innovatieve oplossingen in, die de zorg verbeteren. Zo maken we gebruik van technologische mogelijkheden, bijvoorbeeld in de vorm van een app waarmee cliënten hun hersenen kunnen trainen, of een sociale robot die de dagstructuur van cliënten bevordert. Ook werken we met slim incontinentiemateriaal. Dit soort innovaties geven onze cliënten meer eigen regie en ontlasten onze medewerkers.

Onderzoeksteam

Voor het wetenschappelijk onderzoek dat we verrichten, werken we nauw samen met Maastricht University (Faculty of Psychology and Neuroscience), het Expertisecentrum Hersenletsel Limburg en de afdeling Psychiatrie van het Radboudumc. Onze onderzoekers werken in de meeste gevallen ook als zorgprofessional, deze hechte verbinding tussen wetenschap en praktijk zorgt ervoor dat de onderzoeksresultaten hun weg vinden naar de werkvloer.

Ons onderzoeksteam bepaalt welke wetenschappelijke onderzoeken het centrum wil gaan uitvoeren. Het bestaat in de kern uit:

  • dr. Boudewijn Bus, onderzoekscoördinator en psychiater;
  • dr. Sophie Rijnen, senior onderzoeker;
  • Brenda van den Broek, promovendus;
  • Ellen Janssen, promovendus en klinisch neuropsycholoog;
  • Carmen Verhoeks, promovendus en arts in opleiding tot psychiater;
  • Judith Alders, onderzoeker en psychiater;
  • Karen de Waele, onderzoeker en klinisch neuropsycholoog.

Impressies 46We bieden diverse (post)doctorale opleidingsplekken en promotietrajecten aan. We streven ernaar om altijd twee promotieonderzoeken te hebben lopen; daarnaast zijn er onderzoeksplekken beschikbaar voor verpleegkundigen in opleiding tot verpleegkundig specialist (vios) en artsen in opleiding tot specialist (aios), ook bieden we verschillende stageplekken aan.

Aan iedereen die bij ons in behandeling komt, kan worden gevraagd om deel te nemen aan een wetenschappelijk onderzoek. We verzamelen doorlopend dossiergegevens, behandelresultaten en testscores van onze cliënten; uiteraard vragen we daar altijd vooraf expliciet schriftelijke toestemming voor. Onze onderzoekers kunnen gebruik maken van deze (geanonimiseerde) data bij het beantwoorden van wetenschappelijke vraagstukken.