Skip to main content

 

 

 

 

 

Intake en diagnose

Gedegen diagnostiek is de basis voor optimaal herstel

Van alle behandelingen die het Expertisecentrum Hersenletsel en Neuropsychiatrie aanbiedt, is het effect wetenschappelijk aangetoond of gebaseerd op ervaringen uit de praktijk (evidence based practice). Maar er is niet één behandeling die werkt voor iedereen – zeker niet bij deze doelgroep. Bij een complexe verwevenheid van cognitieve, psychiatrische en gedragsproblemen is gedegen diagnostiek extra belangrijk. Daarom steken wij veel energie in het grondig analyseren van het functioneren van iedere cliënt, op alle vlakken. Op basis daarvan maken we een behandelplan op maat.

Intake

Impressie 10Na de verwijzing door de huisarts of een medisch specialist verzamelen we eerst zoveel mogelijk reeds beschikbare (medische) informatie, daarna nodigen we mensen uit voor een intake. We vragen cliënten en/of naasten vragenlijsten in te vullen, om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van de situatie. Voor de intake worden ook naasten uitgenodigd. Na het eerste gesprek kunnen nog meer afspraken volgen met (een of meer van) onze behandelaren. Sommige afspraken vinden plaats bij cliënten thuis.

Als iemand bij ons komt revalideren, vindt het intakegesprek doorgaans plaats op de dag van de opname. De cliënt blijft dan na de intake op de afdeling. In andere gevallen start de behandeling later.

Hulpvraag van de cliënt

We vragen cliënten bij voorkeur eerst zelf hoe zij hun hulpvraag omschrijven. We willen graag van ze weten hoe hun leven eruit zag voor het hersenletsel en wat er in hun ogen is veranderd. Ook zijn we benieuwd naar hun kijk op het leven, we willen graag weten wat belangrijk voor ze is. Daarnaast beoordelen we hoe mensen zichzelf tijdens de intake presenteren, hoe ze contact maken en hoe ze zichzelf beschrijven.

Input van directe omgeving

We vinden het ook belangrijk om van de directe omgeving te horen hoe zij tegen de hulpvraag aankijken, welke veranderingen zij ervaren en wat de impact ervan is op henzelf en anderen in de omgeving. We vragen niet alleen de familie, partner en/of mantelzorgers naar hun mening, maar bijvoorbeeld ook de huisarts en andere betrokken hulpverleners.

Diagnostiek

Na deze uitgebreide intake bespreekt de behandelaar de bevindingen in het multidisciplinaire team. Vervolgens nodigen we de cliënt en de naaste(n) uit voor een gesprek over onze voorlopige diagnose en de behandelmogelijkheden die wij zien. Als de cliënt akkoord is met ons voorstel en besluit om bij ons in behandeling te gaan, stellen we een persoonlijk behandelplan op, met daarin de diagnostiek en de verschillende behandelmodules die we gaan inzetten. Het komt ook voor dat we met een gericht advies (door- of terug)verwijzen naar een andere instelling, omdat de zorg daar beter aansluit.

Impressie 28De voorgestelde behandeling kan bestaan uit:

  • Ambulante zorg: De cliënt komt voor behandeling naar onze polikliniek, of wordt thuis door ons bezocht. De afspraken worden in overleg gepland.
  • Klinische zorg: De cliënt verblijft dag en nacht bij ons, op de afdeling voor revalidatie, rehabilitatie of wonen.

Diagnostiek is een terugkerend onderdeel in het behandelprogramma, zodat we de behandeling kunnen bijsturen als de hulpvraag verandert.