Skip to main content

 

 

 

 

 

Het verhaal van Mariëlle Reijbroek

Persoonlijke verhalen van professionals

‘Kleine succesjes hebben vaak grote impact’

Mariëlle Reijbroek is logopedist

‘Als logopedist startte ik mijn loopbaan in een revalidatiecentrum; in 2001 maakte ik de overstap naar het expertisecentrum. Hier is mijn rol als logopedist veel breder. Naast de problemen in de communicatie – waarbij je kunt denken aan alles rondom taal, spraak, stem, gehoor, slikken of cognitieve communicatieproblemen – spelen ook gedragsproblemen of psychiatrische aandoeningen een beperkende rol. Zo kan hersenletsel ervoor zorgen dat iemand ontremd is, juist geen initiatief neemt, wantrouwend wordt of depressief is. Dit heeft een directe invloed op de revalidatie.

Ik zie deze beperkingen vooral als een uitdaging. Mijn cliënten hebben me geleerd anders naar succes te kijken. Ik haal veel voldoening uit kleine resultaten: iemand die dankzij een laptop weer kan aangeven wat hij graag wil, iemand die weer veilig kan slikken. En soms is het al een succes als iemand op tijd verschijnt op onze afspraak.

Oogcontact

Het mooie van werken in dit centrum is dat het teamwork is: we doen het samen. Zo denk ik ook mee over communicatieproblemen. Oogcontact, lichaamstaal, mimiek, begrijpen, om beurten praten; al die dingen zijn voor mensen met hersenletsel niet meer vanzelfsprekend. Dat kan tot misverstanden en ergernis leiden.

Directe vragen

Zo behandelden we een man die totaal niet reageerde op de indirecte vragen van zijn echtgenote. Als zij bijvoorbeeld zei dat er iemand aan de poort stond, bleef hij gewoon in zijn stoel zitten. Hij begreep niet dat ze eigenlijk vroeg of hij de poort open wilde doen. Nu zij weet dat ze haar verzoeken aan hem heel concreet moet maken, gaat het stukken beter.

Ook voor het echtpaar van wie de man onophoudelijk praat door zijn hersenletsel, vonden we een oplossing. Ze hebben afgesproken dat hij stil is, als zijn vrouw de timer van haar telefoon op tien minuten zet. Die duidelijke afspraak werkt heel goed, het voorkomt een heleboel irritatie. Dit soort eenvoudige aanpassingen hebben een enorme positieve impact op een relatie. Ik ben hartstikke trots dat ik daar als logopedist iets aan kan bijdragen.’