Skip to main content

 

 

 

 

 

Het verhaal van Boudewijn Bus

Persoonlijke verhalen van professionals

‘Ik wil de kennis in de keten verbeteren’

Boudewijn Bus is psychiater

‘Mensen met hersenletsel zijn een vergeten doelgroep in de psychiatrie en dat is precies de reden waarom ik me voor ze inzet. Hersenletsel zorgt voor stoornissen in cognitie, emotie en gedrag; daarmee heeft het impact op alle levensgebieden. Het is bij uitstek onze expertise om in zo’n complexe situatie te behandelen. De realiteit is echter dat slechts een tiental van de ongeveer vierduizend psychiaters in Nederland zich in hersenletsel verdiept. Met hen heb ik goede contacten, maar ik vind het belangrijk om ook met andere zorgaanbieders kennis uit te wisselen. Mijn collega’s en ik zijn gemakkelijk bereikbaar voor consultatie en advies, maar we komen op verzoek ook naar het revalidatiecentrum of verpleeghuis toe, bijvoorbeeld voor een second opinion. Zo hopen we de zorg voor mensen met hersenletsel te verbeteren.

Interessante puzzel

Het doorgronden en hanteren van moeilijk gedrag maakt mijn werk extra fascinerend. Hersenletsel kan mensen onrustig of agressief maken, maar ook somber, angstig of lusteloos. Soms hebben zij zelf niet in de gaten dat hun gedrag tot problemen leidt, maar hun partner wel. Dat kan de relatie onder druk zetten. Ik vind het een interessante puzzel om erachter te komen welke interventies in zo’n geval effectief zijn, zonder de cliënt te overvragen. De vraag die we als team stellen, is: hoe kan behandeling wél plaatsvinden? Samen vinden we meestal wel een manier.

Holistische visie

Veel mensen met hersenletsel kunnen hun leven niet weer oppakken zoals vroeger. Genezing van het letsel is dan ook niet ons doel, wij willen de kwaliteit van leven in brede zin verbeteren. Ik ben trots op onze holistische benadering: er zijn maar weinig zorgaanbieders in Nederland met zo’n breed zorgaanbod als wij. Het geef mij voldoening als mensen erin slagen met onze hulp weer een rijk en zinvol leven op te bouwen.’