Skip to main content

 

 

 

 

 

Het verhaal van Frank Wiendels

Persoonlijke verhalen van professionals

‘Ik help mensen de 2.0-versie van zichzelf te worden’

Frank Wiendels is sociaal psychiatrisch verpleegkundige

‘Toen ik hier in 1982 als twintiger werd aangenomen, dacht ik dat het werk vooral bestond uit het verplegen van mensen met een heleboel beperkingen. Maar ik merkte al snel dat het veel meer inhield; ik voelde me direct tot deze doelgroep aangetrokken. Mijn cliënten leidden tot voor kort een normaal, volwaardig leven en waren dat in één klap kwijtgeraakt. Hoe vind je dan je weg weer? Die vraag is me altijd blijven boeien. Ik vind het fascinerend om de hersenschade die iemand heeft opgelopen, goed te analyseren en op basis daarvan te zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Eigenlijk help ik mensen de 2.0-versie van zichzelf te worden.

Thuis zie je meer

De zorg voor mensen met hersenletsel heeft zich de laatste jaren sterk ontwikkeld. Niet alleen de klinische behandeling is verbeterd, er zijn ook sterke netwerken opgebouwd en er wordt steeds meer aan onderzoek gedaan. En toch blijft mijn werk in de kern mensenwerk: ik help mensen weer vooruit te kijken. Daarvoor kom ik ook aan huis. Thuis zie je beter hoe het gaat, ook met de rest van het gezin.

Lesgeven

Ik ga ook mee naar afspraken bij instanties als de gemeente of het UWV. Schijn bedriegt nogal eens bij hersenletsel; vooral de mentale vermoeidheid wordt onderschat. Ik heb ooit eens samen met een cliënt een ‘lesje hersenletsel’ mogen geven aan een keuringsarts. Het gaf ons alle drie veel voldoening dat hij na afloop beter begreep wat het betekent om hersenletsel te hebben. Dat is toch mooi? Zulke resultaten motiveren mij nog steeds.’