Skip to main content

 

 

 

 

 

Het verhaal van Sophie Rijnen

Persoonlijke verhalen van professionals

'Juist onze doelgroep heeft baat bij onderzoek’

Sophie Rijnen is senior wetenschappelijk onderzoeker

‘Ik vind het brein waanzinnig interessant, daarom heb ik na mijn studie medische psychologie een promotieonderzoek uitgevoerd binnen de neurochirurgie. Daarna werkte ik op de universiteit mee aan mooie, grote wetenschappelijke studies, maar ik miste de aansluiting met de praktijk. Een wetenschappelijke publicatie is voor mij geen bevredigend resultaat; ik wil dat mijn onderzoek leidt tot concrete verbetering die merkbaar is voor cliënten.

Unieke positie

Hier in het expertisecentrum draai ik volwaardig mee in het interdisciplinaire team. Dat geeft mij als onderzoeker een unieke positie: ik zorg ervoor dat de wetenschappelijke ambities van de werkvloer echt worden opgepakt én dat we alleen onderzoeken doen waar mijn collega’s, en dus cliënten, iets aan hebben. Die aanpak werkt: onze clinici geven steeds vaker zelf aan wat ze onderzocht willen hebben, omdat ze merken wat de meerwaarde ervan is.

Niet uitsluiten

Grote wetenschappelijke studies die elders worden uitgevoerd, sluiten onze doelgroep vaak uit. De reden: de problematiek is te complex en te heterogeen. Dat zou niet zo moeten zijn; comorbiditeit is bij hersenletsel eerder regel dan uitzondering. En daarbij: juist de mensen die volledig ontregeld raken, hebben belang bij goed onderzoek – zelfs al gaat het maar om een kleine groep. Wij stemmen onze onderzoeksmethodieken zorgvuldig af op de mogelijkheden van onze doelgroep, bijvoorbeeld door interviews op te splitsen in meerdere korte gesprekken, of plaatjes te gebruiken in plaats van tekst. Zo slagen we er toch in om relevante wetenschappelijke informatie te verzamelen. Dat maakt me trots.’