Skip to main content

 

 

 

 

 

Het verhaal van Hanneke Manders

Persoonlijke verhalen van professionals

‘Wij zijn er op het moeilijkste moment’

Hanneke Manders is manager behandelzaken en klinisch neuropsycholoog

‘Het zal je maar gebeuren dat je zomaar ineens uit je normale leven wordt weggerukt. Hersenletsel verandert alles: je relaties, je werk, je vrije tijd, soms zelfs je persoonlijkheid. En het kan iedereen overkomen, ook mij; dat noodlottige ervan raakt me nog het meest. Ik vind het fijn om juist op het moeilijkste moment in iemands leven iets te mogen betekenen. Voor mijn collega’s geldt dat ook: we zorgen er samen voor dat de situatie weer draaglijk wordt.

Eerst een stap terug

Als mensen bij ons in zorg komen, zijn ze vaak nog zoekende naar kracht en een nieuw perspectief. Soms zijn ze onwillig, soms apathisch, soms helemaal overprikkeld. Het heeft dan echt geen zin om meteen volle bak te starten met revalideren. Vaak doen we eerst een stap terug. We brengen de basis op orde: rust, structuur en een fijne daginvulling. Zo ontstaat er uiteindelijk ruimte voor een nieuwe start.

De herstelprocessen die we begeleiden, zijn soms heel bijzonder. Zo behandelden we een cliënt met hersenletsel en een psychose, die in een rolstoel bij ons binnenkwam. Maanden later liep hij helder en op eigen kracht naar buiten. Zo’n succes raakt het hele team. We dragen elke cliënt met zijn allen, niemand staat er hier alleen voor.

Ieders mening telt

Als manager behandelzaken steek ik ook veel energie in het behalen van het keurmerk TOPGGz. Dat keurmerk is belangrijk, omdat verwijzers ons daardoor sneller kunnen vinden en wij dus meer mensen kunnen helpen. Ik vind het ook belangrijk dat iedereen kan meedenken over ons zorgbeleid; bij ons beleidsoverleg zit daarom een dwarsdoorsnede van het hele circuit aan tafel. Ieders perspectief is waardevol, ieders mening telt; het is mooi om te zien hoe betrokken en gepassioneerd mijn collega’s zijn. Er gaat veel kracht vanuit.’