Skip to main content

 

 

 

 

 

Het verhaal van Ellen Janssen

Persoonlijke verhalen van professionals

‘Juist in complexe situaties doen wij een stap naar voren’

Ellen Janssen is klinisch neuropsycholoog

‘In mijn werk ontmoet ik mensen met allerlei achtergronden, in allerlei fasen van hun leven, die allemaal moeten dealen met iets vreselijks dat hen is overkomen. Hersenletsel maakt een breuk in je levenslijn. Dat raakt me nog steeds, ook na bijna twintig jaar.

Ik ben er trots op dat wij als team juist in de meest complexe situaties een stap naar voren zetten, om cliënten en hun naasten verder te helpen. Makkelijk is dat zeker niet altijd, maar onze kracht is dat we de uitdaging als team aangaan. Alle teamleden weten precies wat ze wel en niet kunnen; we schuiven geen taken af, maar vullen elkaar aan. We staan open voor elkaars perspectief, niemand heeft de wijsheid in pacht. Samen komen we tot creatieve oplossingen.

Traumabehandeling

Als klinisch neuropsycholoog merk ik regelmatig dat onze cliënten een posttraumatische stressstoornis (PTSS) overhouden aan wat hen is overkomen. EMDR is een bewezen effectieve behandeling bij PTSS, maar over de toepassing en het resultaat bij mensen met hersenletsel is nog vrijwel niets bekend. Daarom doe ik er binnen ons centrum zelf wetenschappelijk onderzoek naar. Zo hebben we goede resultaten behaald bij een cliënt met hersenletsel en een psychiatrische aandoening, die een nare confrontatie met de politie had gehad, omdat die zijn gedrag verkeerd interpreteerde. Het had hem zo bang gemaakt dat hij nauwelijks nog buiten kwam. Dankzij EMDR en cognitieve gedragstherapie gaat het nu stukken beter. Hij heeft zijn leven terug, dat doet me echt goed. Ik hoop dat ons onderzoek uiteindelijk meer mensen met hersenletsel van hun traumaklachten af helpt.’